wind-and-waves

Nu există copil care să nu se fi minunat de formele în permanentă schimbare ale norilor pe cer sau care să nu fi fost fermecat de curgerea unui pârâu de munte. De asemenea, marea și valurile fascinează mulți copii și continuă să o facă uneori de-a lungul întregii vieți. Mecanica fluidelor este o parte importantă a vieții de zi cu zi, exemplele din activitatea noastră obișnuită sunt numeroase (respiram, ne spălam, plouă etc) aducând contribuții în cele mai multe domenii STEM. De aceea, este necesar ca folosind aplicații, elevii sa înțeleagă fizica din spatele acestor fenomene complexe.

Pachetul educațional le propune elevilor din învățământul secundar să investigheze relația dintre direcția și viteza vântului și formarea valurilor. Sunt recapitulate noțiuni despre caracteristicile curenților de aer și ale vântului accentuându-se factorii relevanți pentru generarea valurilor. Caracterizarea valurilor de vânt, adaptată pentru fiecare nivel de studiu (gimnazial sau liceal) este prezentată detaliat. În învățământul secundar superior (filiera reală sau tehnologică) elevii studiază oscilații și unde mecanice permițând studiul aprofundat al valurilor de vânt.

Folosind date online disponibile gratuit pe diferite site-uri web ce oferă informații meteorologice, atât elevii din învățământul gimnazial, cât și cei din cel liceal, vor putea face predicții legate de formarea și caracteristicile valurilor de vânt și ulterior le vor compara cu date reale. Pot investiga înălțimea valurilor în funcție de viteza vântului, direcția frontului de undă al valurilor ținând cont de caracteristicele specifice zonei geografice, curenților marini etc. Pentru început, va fi analizată formarea valurilor de vânt pe coasta Mării Negre.

 

Vântul și valurile