Clima a influenţat şi influenţează viaţa tuturor vieţuitoarelor de pe această planetă. Apariția și dezvoltarea vieții, așa cum o știm noi astăzi, se datorează și condițiilor climatice existente de-a lungul timpului pe planeta noastră. Pe de altă parte, vremea ne influenţează în mod direct activitățile zilnice – nu de puține ori ne programăm diferitele activităţi și în funcție de starea și de previziunile vremii. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate modele climatologice sofisticate care să permită o prognoză cât mai exactă a vremii. Cu toate acestea, o prognoză a vremii pe o perioadă mai lungă de câteva zile își pierde din exactitate. O astfel de prognoză este cu atât mai importantă cu cât în ultimele decenii fenomenele extreme sunt tot mai frecvente, unele dintre ele provocând adevărate tragedii, e.g., uraganul Katrina din Statele Unite ale Americii.

Pentru a putea colecta informații cât mai precise despre starea vremii, au fost realizate un număr foarte mare de stații meteorologice care înregistrează și raportează diferiți parametrii care descriu starea atmosferei. Bazându-se pe aceste date, oamenii de știință emit previziuni despre starea vremii interpretând modul în care variază o serie întreagă de parametrii cum ar fi: umezeala aerului, nebulozitatea, direcția și viteza vântului etc. Fie că este vorba de raportări despre condițiile meteorologice prezente sau cele viitoare, întotdeauna sunt prezentate valorile pentru temperatură și presiune. Așadar, se poate spune că aceste mărimi fizice definesc starea vremii și indică condițiile atmosferice.

Motivul pentru care se folosesc temperatura și presiunea pentru descrierea vremii se datorează faptului că planeta noastră este înconjurată de un strat format dintr-un amestec de gaze numit aer, în care se găsesc, de asemenea, vapori de apă, praf, poluanți industriali etc., iar vremea este guvernată de mișcarea acestor mase de aer. Acest pachet educațional va prezenta relația dintre aceste două mărimi fizice și modul în care ele influențează starea vremii și pot oferi informații cu privire la previziunile meteorologice.

Prin folosirea acestui pachet educațional elevii se vor familiariza atât cu noțiunile legate de meteorologie și starea vremii, dar și cu diferite baze de date ce conțin informații meteorologice. Utilizarea acestora le va permite să verifice diferite relații dintre presiune și temperatură. Nu în ultimul rând, folosind materiale simple, la îndemâna, se vor putea construi instrumente pentru măsurarea temperaturii și a presiunii.

Vremea – un joc între presiune și temperatură